De allra flesta människor har någon gång hamnat i en situation där pengarna inte räcker till. Det kan till exempel vara så att man har haft oförutsedda utgifter under en specifik månad. För att lösa problemet kan man ta hjälp av ett snabblån och det är just vad denna text kommer att handla om. Förutom att du får lära dig vad ett snabblån är så kommer du även få en mer detaljerad inblick i de för- och nackdelar som ett sådant lån innebär.

För majoriteten av människor kan ett lån betyda väldigt mycket. Anledningen till lånet kan variera, men oftast handlar det om något man vill ha men som man för tillfället inte har råd med. Naturligtvis kan det, precis som ovan, också handla om utgifter som man inte har varit beredd på och som man måste betala omgående.

Fördelarna med ett snabblån är många. Det finns ett flertal olika låneförmedlare och banker som hjälper människor att få ett lån och hos de allra flesta går det dessutom att låna pengar trots betalningsanmärkningar. Som låntagare bör man vara inställd på att ett snabblån oftast ger ett lägre belopp med pengar som behöver betalas tillbaka under en kortare återbetalningsperiod. Det passar alltså bäst för den som endast är i tillfällig knipa.

Hur högt belopp du kan låna på ett snabblån varierar från bank till bank. Vanligtvis brukar det handla om ett belopp mellan 2000-10.000 kronor, men för skötsamma och återkommande kunder kan vissa banker erbjuda ett högre belopp än så. Även återbetalningstiden kan skilja sig kraftigt åt och man kan få räkna med att ett mindre belopp ska betalas tillbaka inom 30-60 dagar. Har du tagit ett snabblån på en högre summa får du naturligtvis längre tid på dig ett återbetala, men 6 månader till 1 år brukar vara det absolut längsta.

En annan fördel är hur snabbt du kan få pengarna utbetalda till ditt konto. Det enklaste sättet att ansöka om ett lån är online. Du fyller enkelt i dina uppgifter och sedan tar företaget en kreditupplysning på dig. Om du har blivit beviljad lånet eller inte får du svar om inom loppet av några sekunder och du kan sedan själv använda ditt BankID för att signera lånelöftet. När signeringen är gjord brukar man kunna få utbetalningen under samma dag, men var ändå inställd på en utbetalningstid på upp till 24 timmar.

Snabbt behöver dock inte alltid betyda bra. När du tar ett snabblån måste du vara införstådd med att räntan oftast är mycket hög och att även denna ska betalas tillbaka till banken. Ju bättre kreditvärdighet du har desto bättre ränta får du naturligtvis, men se till att du aldrig tar ett lån som du inte är säker på att du kommer kunna betala tillbaka. Har du hamnat i en ekonomiskt svår situation som du vet kommer hålla i sig till nästkommande månad är det bättre att avstå från lånet och försöka att lösa situationen på annat sätt. Det finns annars en stor risk att dina skulder bara fortsätter att växa.